Прес-реліз>>>

Проекти
Історія
Прес-реліз

Що принесе Києву прийняття концепції нового генерального плану міста - думка провідних фахівців інституту "Київгенплан"

ПАСКЕВИЧ ГАЛИНА АНДРІЇВНА
Головний інженер проектів-керівник сектору відділу економіки містобудування ДП "Інститут генерального плану м. Києва" АК "Київпроект"
учасник розробки генерального плану 1985, 2002р.

В кожен двір - новий дім!

Уважний розгляд представленої концепції викликає певне нерозуміння. Мова йде про маніпулювання термінами та відповідними техніко-економічними показниками.
Виявляється, що оприлюднені в засобах масової інформації та наведені у "Концепції стратегічного розвитку міста Києва" основні техніко-економічні показники характеризують розвиток міста на якийсь не визначений у термінах "прогнозний період". Це стосується насамперед нерозривного ланцюжка взаємопов'язаних показників:

- чисельність постійного населення - 3,33 млн.чол.;
- житловий фонд м.Києва - 93,5 млн.кв.м заг.площі;
- житлова забезпеченість - 27,5 кв.м заг.площі/люд.

Досягнення на кінець 2025 року відповідно до текстової частини концепції прогнозуються більш скромнішими:
- чисельність постійного населення - 3,33 млн.чол.;
- житловий фонд м.Києва - 85,5 млн.кв.м заг.площі;
- житлова забезпеченість - 25,5 кв.м заг.площі/люд.

Яке демографічне лихо спіткає нас після 2025 року, якщо у період 2009-2025рр. чисельність населення буде щорічно зростати в середньому на 36 тис.чол., а потім зупиниться на досягнутому (3,33 млн. чол.) на подальший "прогнозний період"?
Здається, припущена груба помилка, яка полягає в тому, що чисельність населення на "прогнозний період" вказана невірно, а запропонована концепцією на 2025 рік (3,33 млн. жит.) є значно завищеною. Оскільки середньорічний приріст постійного населення м.Києва за період 2000-2009 років становив близько 20,0 тис.осіб, а у зв'язку з економічною кризою темпи приросту населення різко знизилися, то чисельність населення на кінець 2025 року скоріш за все не перевищуватиме 3,0 млн. жителів.

Крім того, передбачений концепцією розвиток міста Києва в існуючих межах:
- по-перше, не створює умов для сталого розвитку міста на перспективу;
- по-друге, майже дворазове збільшення обсягу житлового фонду міста Києва у комплексі з соціальною та інженерною інфраструктурою приведе до значного збільшення щільності забудови, адже значна частина будівництва передбачається за рахунок ущільнення та реконструкції існуючої забудови.

Тобто, розміщення нового будівництва буде здійснюватись за принципом "в кожен двір - новий дім".

© 2003-2018 Київгенплан. Всі права захищені.